Marysa van den Berg

Freelance wetenschapsjournalist

9 juni 2019
door Marysa
Geen reacties

KIJK-artikel: de mannenpil

De pil, de pleister, de ring, de prikpil, het spiraaltje, het staafje – voor een vrouw die niet zwanger wil worden, zijn er allerlei opties. Maar wanneer komt er nou een anticonceptiepil voor mannen? Je leest erover in mijn artikel in KIJK 7, te verschijnen op 20 juni aanstaande. Hier kun je alvast een voorproefje lezen.

14 februari 2019
door Marysa
Geen reacties

KIJK-artikel: race om de supermagneten

Wereldwijd wordt hard aan steeds krachtigere magneten gewerkt. Waarom? Omdat supersterke magneten ons in staat stellen allerlei materialen veel beter te onderzoeken. Maar hoe sterk kan een magneet uiteindelijk worden? En wat is daarvoor nodig? Je leest het in KIJK 2/2019, nu al enkele weken in de winkel. Hier vind je een voorproefje van mijn artikel over supermagneten.

6 februari 2019
door Marysa
Geen reacties

C2W-artikelen

De laatste paar maanden ben ik flink aan de slag geweest voor het tijdschrift Chemisch2Weekblad. Dat leidde tot een artikel over duurzame oplosmiddelen (deep eutectic solvents), een interview (promovendus Ellen Sterk) en een verhaal over hoe je je idee kunt omzetten tot product (dit laatste artikel is alleen beschikbaar voor Premium-klanten van de site van C2W).

Deze en volgende maand verschijnen nog eens vier artikelen van mij in C2W, o.a. over nieuwe antibiotica en de chemische basis van autisme.

Later dit jaar verschijnen de genoemde artikelen in PDF op deze site.

7 september 2018
door Marysa
Geen reacties

Weer aan de slag

Ik heb mijn werkzaamheden weer opgepakt na mijn zwangerschapsverlof. Tijdens mijn verlof is KIJK 8 verschenen, met daarin mijn artikel over nanotechnologie die planten omtovert tot onder meer bommensnuivers en lampen. Lees hier een kader uit dit verhaal!

Ook leuk: vorige maand verscheen de 50 jaar-special van KIJK met daarin de beste verhalen uit 50 jaar KIJK. In de special staan twee van mijn artikelen, namelijk Mens vs dier: wat maakt ons uniek? (2013) en Reageerbuiswezens: maken we straks leven in het lab? (2017).

18 mei 2018
door Marysa
Geen reacties

KIJK 6 uit met daarin twee van mijn artikelen!

We willen alles uit onszelf halen, maar we moeten rekening houden met onze limieten. Maar waar ligt de grens van de mens? Hoeveel kunnen we bijvoorbeeld aan als het gaat om slaaptekort, voedselgebrek of extreme temperaturen? Je leest in mijn coverartikel ‘Op de limiet ‘ in KIJK 6/2018, die sinds gisteren in de winkel ligt! Hierbij alvast een voorproefje. En in datzelfde nummer vind je ook nog mijn artikel over DNA-origami, hier een voorproefje daarop.